biologika konzulens – tréner – life coach – business coach

Ritkán írok olyan dolgokról, melyek megrázzák az embert, hiszen a hétköznapok MEGOLDATLANSÁGAI ugyanúgy tudnak bántani/megbetegíteni minket, mint az egyszeri, de DRÁMAI események, melyeket ELFELEDNI KÉPTELENSÉG.

Amikor nyílik az ajtó a konzultáción és meglátom a kedves ügyfél arcát, mindig végtelenül hálás vagyok az Ő BÁTORSÁGÁÉRT. Az Ő LÉPÉSÉÉRT. Én ,,csak ” ott vagyok. Pártatlanul, objektíven, szakmailag és emberileg méltó helytállással kell néznem az emberek életét, akik elhozzák történeteiket, mert érzik: NINCS RENDBEN VALAMI. Lehet testileg, de lehet, hogy lelkileg nincs rendben. Amikor elkezdődik a beszélgetés, NINCS IDŐ, NINCS KORLÁT, NINCS VÉLEMÉNYEZÉS, NINCS GÁT, NINCS SEMMI, CSAK Ő!

Az utóbbi hetekben, hónapokban azonban meglepett az, hogy MENNYI EMBERT ÉRT GYERMEKKORI ZAKLATÁS. 20-30-40, de van, hogy 50-60 év eltelik és MÉG SENKINEK NEM MERTE ELMONDANI, HOGY MI TÖRTÉNT VELE. Hogy HASZNÁLTÁK A TESTÉT!!! Hogy Ő kicsi volt és kiszolgáltatott, hogy rávették, becsapták, megfélemlítették, játéknak használták, zsarolták, hogy nem merte elmondani a szüleinek, barátainak, testvéreinek, senkinek, mert Ő SZÉGYELLTE MAGÁT és szégyenli a mai napig. BÉLYEGET hordoz önmagában, a lelkében és a testében. BŰNTUDATA van, hogy miért nem mert segítséget kérni, pedig ma már tudja, hiába is kért volna, a FELNŐTT VILÁG KEGYETLEN, HAZUG ÉS TORZ, képes bevédeni a bűnöst, ha az a saját érdekeit sérti.

Tudom, de legalábbis sejtem, hogy a földi lét a tapasztalatszerzésre való. Igyekszem mindig emlékeztetni magamat és a kedves hozzám fodulókat is: aki elköveti a bűnt, az is csak egy SZEREPLŐ, és aki szenved, az is. Ebben a felvonásban ezt a szereposztást vállalta mindkét fél. Lehet, hogy legközelebb pont fordítva lesz. Ember igazán ezt nem tudhatja, de biztos van A LÉTNEK ÉRTELME, CÉLJA. Igen, ha az én gyermekemről lenne szó, bizony kinyílna a bicska a zsebemben, tehát nem megvédeni áll szándékomban ezt a mocskos dolgot. Hanem ellenkezőleg! VEGYÜK ÉSZRE A FELNŐTT VILÁG MOCSKÁT! NE KERESSÜK A BAJT, DE VEGYÜK ÉSZRE VÉGRE! Tudnunk kell: AKI ILYET TESZ, MAGA IS SÉRÜLT. Az ösztönvilág erős! A TÚLÉLÉS VEZÉREL MINDENT.

Vérzik a szívem mindig, ha ezeket a történeteket hallom. Vérzik a gyermekért, a frusztrált, boldogtalan, bűntudattal élő ártatlan emberért, és MEGGYÓGYUL A SZÍVEM, AMIKOR VALAKI MEGÉRTI: A MÚLTAT NEM KAPARGATNI KELL, keseregni rajta és bűnbakra mutogatni a mai nap boldogtalanságáért. Meggyógyul a szívem, amikor valaki megérti: EZ A LECKE! Ez az óriási lecke ebben az életben:

FELISMERNI, HOGY HÚZHATOK HATÁROKAT, MONDHATOK NEMET, KELL A HOZZÁJÁRULÁSOM AHHOZ, AMIT TENNI AKARNAK VELEM, KÉRHETEK SEGÍTSÉGET, TÉVEDHETEK, MEGBOCSÁTHATOK vagy nem….

Az hogy ez történt valakivel, fel nem fogható annak, akivel nem történt meg. Nincs jogom okosságokat mondani. De a TÉT nem kevesebb, mint a testi-lelki egészség visszaszerzése. Ha bármelyikben hiba van, az megmérgezi az életet.
Posztommal arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy LELKI MEGRÁZKÓDTATÁST sokféleképpen lehet okozni és elszenvedni is. Egy perc tönkretehet egy életet. DE RENDBE IS HOZHAT! Ne dugjuk a fejünket a homokba! Ha valaki ilyesmit mond egy hozzátartozónkról, legalább hallgassuk meg! Ha vannak túlságosan visszahúzódó, szomorú szemű gyermekek a közelünkben, figyeljünk! LEGYÜNK OTT NEKIK, ha beszélgetni akarnak. Bíztassuk őket, hogy ha bármi mondanivalójuk van, mi itt vagyunk! Kisebb dolgokban ezt gyakoroljuk, építsünk bizalmat! ISKOLAI KÖZEGBEN IS ELŐFORDULHAT ÁM ILYEN!

Ha mi voltunk az elkövetők, nem nagy a valószínűsége, hogy ilyen posztot olvasunk. Ha mégis: A LEGNAGYOBB TETT A BŰNÖS RÉSZÉRŐL, HA AZ ÁLDOZATTÓL TÉRDENÁLLVA BOCSÁNATOT KÉR. Egy perc alatt gyógyíthatja meg az áldozat szívét. Az áldozatok többsége ETTŐL A GESZTUSTÓL NYUGODNA MEG.
Van, hogy az elkövető már nincs az élők sorában, vagy nem lehet vele beszélni. Nem baj! A fejünkben, a képzeletünkben minden lehetséges! Szoktam ajánlani az ÁTSZÍNEZÉS módszerét. Nehéz, de gyönyörű és hatékony módszer: Amikor készen állunk rá, játsszuk le a megtörtént esetet úgy, hogy annak számunkra megnyugtató befejezése lett pl. épp bejött valaki és megvédett minket, megvédtük magunkat, csengetett valaki stb. A lényeg, hogy SZÁMUNKRA LEGYEN MEGNYUGTATÓ. Nos, ez legyen az utolsó élmény! Ez legyen, amire emlékszünk! Ekkor az agy már nem akarja megoldani a problémát, mert már meg van oldva.
Szakmailag egy kis ismétlés: Azok a DRÁMAI események, melyek VÁRATLANUL érnek minket és EGYEDÜL érezzük magunkat a problémával, elindítanak egy szervi különprogramot, ha a stresszt okozó helyzetet SEM MEGOLDANI, SEM ELFOGADNI nem tudjuk. Ez a DHS (Dirk Hamer Szindróma). Amikor valaki ebben szenved, szinte CSŐLÁTÁSA van, éjjel-nappal ezen agyal (szó szerint). Nem tud aludni, nem eszik, nem pihen stb. Nem mindegy, hogy ez az időszak meddig és milyen intenzíven tart. A FEKETELEVES SAJNOS KÉSŐBB JÖN.

A feketelevesről és a TÉTRŐL legközelebb Sopronban február 15-16-án tanulhatunk. A képzéshez regisztráció itt szükséges: https://imelda.booked4.us/

MÉG VALAMI FONTOS!

SAJNOS VAN, HOGY A FELNŐTT KORÚ ÁLDOZAT LÁTJA EGY GYERMEKEN,HOGY HASONLÓ megpróbáltatásokon megy át, mint ő maga, anno…. és nem szól….senkinek….EZ NEM BŰN? NEM UGYANAZ??? 

Írta: Csorba Imelda konzulens és tréner, www.imelda.hu
fotó: Pixabay